George Jurgen Pletser (1871-1942)

George Pletser woonde en werkte voor een groot deel van zijn leven in zijn geboortestad Rotterdam, maar hij verbleef ook enige tijd in Wassenaar en Zeeland. Pletser haalde zijn diploma aan de Academie voor beeldende Kunsten in Rotterdam, kreeg les van A.H.R. Maasdijk en Jan de Jong. Hij tekende en schilderde veel stillevens, landschappen en enkele figuurstukken. Pletser was lid van de kunstenaarsgroep R 33 (Rotterdammers 1933), die in zijn tijd als ‘progressief’ betiteld werd. Dit lidmaatschap gaf hem de mogelijkheid zijn werk via exposities en tentoonstellingen bekend te maken bij het grote publiek. Hij stond bekend als een eigenwijs schilder, een einzelganger. Pletser is kinderloos gestorven en in de familie is niet veel meer over hem bekend behalve dat hij en zijn vrouw erg op zichzelf waren. 

Het werk van Pletser werd geroemd om zijn coloriet, zijn werken zijn vaak donker maar door de licht en schaduwwerking zijn er altijd kleuren die van het doek af lijken te spatten. Vooral in zijn stillevens komen helder rood of krachtig blauw terug dit getuigd van een goed inzicht in het effect van kleur. Hij schilderde portretten, landschappen, maar voornamelijk stillevens.

Ook in Dordrecht zijn meerdere tentoonstellingen van zijn werk gehouden. Na zijn dood is er een verkoop expositie gehouden in Museum Booymans van Beuningen.

Werk is opgenomen in de  Koninklijke Verzamelingen, paleis Lange Voorhout; nalatenschap H.K.H. Prinses Juliana (1909-2004), Koningin der Nederlanden van 1948 tot 1980.

In ons bestand:

Keukenstilleven: 70 x 90 cm.

Boeket in blauwe vaas, ongesigneerd: 65 x 55 cm.

Schaal met tomaten: 50 x 70 cm.

Koeren ketel en citrusfruit: 65 x 75 cm.

Clownspop, ongesigneerd: 60 x 80 cm.

Cyclaam: 65 x 55 cm.