A.J. Zwart (1903-1981)

Arie Zwart werd geboren in Rijswijk. In 1914 won hij een doos met schildersmaterialen en in 1915 maakte hij zijn eerste schilderij. Hij kreeg les van Otto Kriens en volgde lessen aan de Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag. Na zijn huwelijk in 1926 was hij voor zijn levensonderhoud geheel op de inkomsten uit zijn werk schilder aangewezen. 

Het omvangrijke oeuvre van de kunstschilder Arie Zwart is vrijwel geheel geschilderd in de impressionistische stijl die in de 19e eeuw werd ontwikkeld door de schilders van de Haagse School. Daarin wordt een belangrijke rol toebedeeld aan het weergeven van licht en stemming. Ook wat betreft zijn onderwerpen, vooral landschappen (vaak plein-air), boerderijen, plassen en stillevens (zwart was gek op bloemen), sluit het werk van Zwart aan bij deze stroming. De schilder bond zich niet aan een bepaalde streek en trok het liefst rond: in de jaren 30 leidde hij een zwervend bestaan, hij trok met een woonwagen door Brabant en Gelderland en tussen 1936 en 1974 door Overijssel, Noord- en Zuid Holland met een trekschuit anex woonboot. Deze was speciaal voor hem gebouwd. Daarna meerde hij af in Woerden. Tussendoor maakte hij reizen naar Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk. Het vroege werk van de schilder is vrij donker van toon. Omstreeks 1940 is er een omslag naar een lichter, impressionistischer palet waarneembaar. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in het Rosa Spier Huis, te Laren, waar hij ook overleed. 

Literatuur

Scheen, Benezit, 'A.J. Zwart, een zwervend bestaan'

Het werk uit de collectie is typerend voor Zwart, water en weiden, met een molen. Bijzonder is de afgsneden bovenkant van het werk, dit is met opzet door de kunstenaar gedaan om het lage perspectief waarin het schilderij is geschilderd te versterken. 

Molen bij Kinderdijk, Olieverf op doek, 40 x 60 cm.